مشخصات خوشه فرش و تابلو فرش تبریز

تبریز مدت‌هاست که مرکز هنر و صنایع دستی (به خصوص سرامیک، سفال، جواهرآلات و نقره‌کاری) بوده است. اما فرش مهم‌ترین صادرات صنایع دستی آن به شمار می‌رود. فرش دست‌باف تبریز و شهرستان‌های اطراف آن به علت طراحی ویژه و کیفیت بالا دارای شهرت جهانی است که صادرات آن یکی از منابع قابل توجه ارزی به شمار می آید.

موقعیت جغرافیایی خوشه

شهر تبریز در تهیه صنایع دستی شهرت جهانی داشته و کارخانه‌های متعددی در آن برای بافت پارچه‌های زربفت وجود داشت؛ از جمله یک نوع قالی و پارچه‌ای از نوع الیجه می‌بافته‌اند که بسیار مشهور بود. در زمان شاه صفی پارچه‌های حریر و قناویز قطیفه دادائی و پارچه‌هایی به نام قماش معروف بوده‌اند؛ در حال حاضر بافت الیجه و پارچه‌های قطنی عبا، جاجیم‌های ابریشمی و صنعت سیاه قلم روی نقره و قالی‌بافی و سایر صنایع دستی رواج دارد. تبریز شهری صنعتی و نیمه کشاورزی است که به جهت واقع شدن بر سر راه ترکیه و اروپا، یک شهر ترانزیتی محسوب می‌شود.

دسته محصولات خوشه فرش و تابلو فرش تبریز

اغلب تولیدات خوشه فرش و تابلوفرش تبریز دستبافت‌های ابریشمی می‌باشد، البته دستباف‌های پشمی نیز وجود دارد. در این خوشه هم فرش و هم تابلوفرش تولید می‌شود که تابلوفرش‌ها در بیشتر استان‌های کشور بافته می‌شود ولی فرش دستباف معمولاً در تبریز و شهرستان‌های اطراف تبریز بافته می‌شود.

توزیع جغرافیایی خوشه فرش و تابلو فرش تبریز

تبریز

قراجه

سردرود

اهر

آذرشهر

مرند

هریس و گراوان

بیجار، تکاپ و افشار

بخشایش

مهربان

سراب

شربیان

سایر فعالان خوشه فرش و تابلو فرش تبریز

تامین کننندگان مواد اولیه
صادرکنندگان
قالیشویی
بافندگان
طراحان
واحد های رنگرزی
واحد های چله کشی
واحد های ریسندگی
واحد های رفوگری
فروشندگان

تحلیل کسب و کار در سطح صنعت

برای تحلیل سطح صنعت فرش دستبافت استان از مدل نیروهای پنج‌گانه پورتر استفاده‌ شده است. پورتر معتقد است که هر کسب‌وکاری در مسیر خود تحت تأثیر پنج نیرو قرار می‌گیرد که برآیند این نیروها کسب‌وکار را رقابت‌پذیر می‌نماید یا از عرصه رقابت حذف می‌کند. مدل پنج نیروی پورتر چهارچوبی جامع برای تحلیل وضعیت یک‌رشته صنعتی مشخص فراهم آورده است.

تحلیل بنگاه در سطح کسب و کار

هدف از تحلیل کسب‌وکار در سطح بنگاه، آشنایی با وضعیت واقعی بنگاه‌های فعال در رشته صنعت فرش و تابلو فرش دستباف تبریز و یافتن مسائل و فرصت‌های مشترک آن است. برای این منظور بنگاه‌ها در طول یک فرایند سیستمی شامل ورودی، فرایند و خروجی ارزیابی می‌شوند. در تحلیل ورودی نهاده‌های هر بنگاه اعم از مواد اولیه، نیروی انسانی، ابزارآلات، سرمایه ثابت و … در قسمت فرایند، فرایند تولید و در قسمت خروجی کانال‌های توزیع و بازاریابی و فروش مورد ارزیابی قرار می‌گیرند تا به‌ این ‌ترتیب عارضه‌یابی در سطح هر بنگاه و به ‌طور مشترک میان بنگاه‌ها انجام شود. همچنین ارزیابی مالی و زیست‌محیطی و خدمات نیز ضروری است تا امکان ایجاد ارزش‌افزوده بیشتر بررسی شود.

نخ و ابرییشم

تحلیل زنجیره ارزش

محدودیت منابع موجود در اختیار بشر و نیز شدت گرفتن رقابت جهانی برای تصرف سهم بیشتر بازار از سوی شرکت‌ ها، بیانگر ضرورت داشتن یک استراتژی رقابتی موثر برای هر شرکتی است. تعدد بنگاه‌ ها و شیوه‌ های نوین تولید، استفاده از منابع را بیشتر و سریعتر کرده و رقابت بین شرکت‌ ها برای دستیابی به منابع بیشتر، بیش از پیش بالا گرفته است. از طرفی شرکت‌ ها به دنبال راهی برای ایجاد مزیت رقابتی از طریق کاهش هزینه‌ های تولید و کسب سود (ارزش افزوده) بیشتر در فرایند تولید شان هستند.

تحلیل مسائل استراتژیک خوشه